2011. március 5., szombat

Tőzsde az EFIKOT-on

16:12 - Jancsó András - Befektetés révén lehet sikeresnek lenni. Először tanulni kell, utána kell fizikailag is befektetni: a három pillér az üzlet, ingatlan és a tőzsde.
16:20 - Jancsó András - Miért kezdjük a tőzsdével? Először is gyors, jó hozamot biztosít, kis tőkével elkezdhető (2500 - 5000 euró), mindenki számára elérhető - de ne csak a helyi tőzsdékre koncentráljunk,  miért horgásszunk a biliben, amikor a Csendes Óceánban is lehet? elven - akkor csinálod, amikor akarod. Két óra alatt megkereste a nyaralása árát. És egy kicsivel többet.
16:26 - Jancsó András - Mindegy milyen céljaid vannak, de ahhoz pénzre van szükséged. Sok pénzre :) Hol keressük a sok pénzt? A világ pénzének 97%-a virtuális formában létezik. A többivel teletömöd a zsebed. Ezért érdemes online kereskedni.
16:43 - Jancsó András szerint a nagy, likvid, és a mi időbeosztásunknak megfelelő tőzsdékbe fektessünk. Elvégre ha 9-től 5-ig dolgozunk, hogyan tudunk beleszólni a hazai tőzsdei mozgásokba? Emellett használjunk technikai elemzést, kereskedhetünk sokféle termékkel, köztük származtatottakkal is. Short irányba csak annyira bonyolult kereskedni, mint hogy piros gombot nyomunk meg a zöld helyett. Lehet hosszú, közép távon, esetleg momentum, rövid, vagy daytrade távon is kereskedni. Egyébként az online tőzsdézés 80%-a tanulás, 20%-a tőke. Nyerhetsz sok mindent: időt, szabadságot, pénzt. Sok szép példát mutat, hétköznapi emberek sikereiről.

16: 48 - Következik Bitai László. Egyre több székely jár szekérrel, ez kivetíthető az erdélyi magyarság pénzügyi helyzetére. A világ változott, de mi valahogy lemaradtunk. Fel kell zárkózni.
16: 51- Ingatlanbefektetés költséges, cégalapítás kockázatos. 100 emberből max 10 lesz vállalkozó. Marad a tőzsde. Átlagbérrel is lehet tőzsdézni, könnyen elérhető. Bemész egy brókercéghez, 500 lejért nyithatsz egy számlát és megveszed a részvényeidet.
16: 55- A tőzsdézés lehet kereskedés vagy hosszú távú befektetés. Az előbbi kicsit költségesebb, sokat kell vele foglalkozni, napi rendszerességgel. A hosszú távú befektetés kevesebb időt vesz fel, és nem olyan költséges, igaz, a hozamok is alacsonyabbak.
16: 57 - A nők jobb befektetők, mint a férfiak, nem akarnak feltétlenül nyerni, átlagban jobban teljesítenek. Nyugodtabbak, szerényebbek, könnyebben beismerik, ha tévednek. Hosszabb távon gondolkodnak. Tehát: a tőzsdézés még a nőknek is elérhető :)
17: 01 - A technikai elemzés mellett fundamentális elemzésre is szükség van. A hosszú távú befektetés esetén döntéseid 80%-át ez utóbbi alapozza meg. Lacit Andrással ellentétben inkább a budapesti és a bukaresti tőzsdén jegyzett részvények érdeklik, mert közel vannak, így alacsonyabbak az alkuszi díjak is.
17: 04 - A jó cégek árfolyama hosszú távon biztos növekszik. Ennyi. Egyszerűen csak alapelemzéssel meg kell találni ezeket a jól teljesítő cégeket.
17: 10 - Hetente egy óra alatt kiválasztasz egy céget, a részvényein pedig ülsz néhány évig. Uncsi példa, de aktuális: Waren Buffet néhány év alatt 40 milliárd dolláros nyereséget ért el. Elég évi 10%-os hozamot elérni, kamatos kamattal, ez hosszú időn keresztül sok pénzt jelent.
17: 15 - Három dolog befolyásolja a befektetést: hozam, likviditás, kockázat. Ezeket figyelembe kell venni befektetési döntéskor. A kockázatvállalás teljesen egyéni sajátosság. A tőzsdézés mindenképp kicsit kockázatos: akinek pacemakerje van, vagy idős, inkább aranyat vegyen.

17: 19 - Péter Barna bemutatkozik, elmeséli, hogy kezdett tőzsdézni.
17: 23 - A válság beütésével az ügyfelek elvesztették a bizalmat a brókercégekben, az ügyfelek 80%-a veszteségbe került. Sokan dühösek lettek. Azóta jobban megpróbálják kiismerni a klienseket, ki mennyire kockázatvállaló, mennyire törekvő, mennyi veszteséges hajlandó elviselni.
17: 29 - A kis tőzsde általában követi a nagyot, bár Romániában a politika kicsit bekavar. A befektetők Romániából elmenekültek, a hazai tőzsde leszakadt az amerikaitól, már nem követi a nyugati trendet. A román tőzsde óriási-kicsi, de a mi zsebünkhöz közelebb áll. 1500 lejre van szükséged, hogy online kereskedj a BVB-n, brókercégen keresztül még ennyi sem kell.
17: 34 - Az online kereskedésnél havonta fix összeget ki kell fizess, és megeshet, hogy a piaci trend nem engedi meg, hogy kereskedj. Így ezek az összegek tiszta költségbe mennek.
17: 39 - Ez a leszakadás annyira erőteljes, hogy hiába mozog felfele az amerikai tőzsde, egy-egy negatív hazai politikai hír akár 5-6%-os csökkenést is okozhat a román tőzsdén. 2011 a román tőzsde éve lesz? Nem valószínű...
17: 41 - Végszó: a tőzsdén mindenképp szükség van brókerre. Ebben nincs egyetértés:). Jönnek a kérdések.
17: 52 - FP részvényekbe fektetni olyan, mintha Romániába fektetnél. Ha beindul a gazdaság, valószínűleg az FP árfolyamok is követik a trendet. Legyen így.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése