2011. március 5., szombat

Szeredában sinen vagyunk...

Röviden pontszerüen beszámolunk a szeredai konferenciáról.

10:00 - Jó Reggelt!!! by Szakács Szilárd moderátor, RIF elnök.

Szakács Szilárd köszönti a résztvevőket
by Szőcs Lehel
10:13 -  Gyerkó László szenátor, helyi RMKT elnök - köszönt minket, s elmondja hogy az RMDSZ kidolgozott egy programot...
by Szőcs Lehel
10:20 - Szécsi Kálmán országos RMKT elnök - köszöntő, melyben megemlékezett a dicső múltról és a bizalomgerjesztő jövőről
10:31 - Szőcs "hármas minőségben vagyok jelen" Endre - köszönti a jelenlevőket
by Szőcs Lehel
10:32 - Varujan Vosganian - Örül hogy megtanullt örményül mert tudot Băsescunak forditani Jerevánban. De az az igazság, hogy a gazdaságot nem nagyon érdekli ki milyen nyelven beszél, mert ugyanúgy érint mindenkit az országban.
10:44 - Varujan Vosganian - A gazdaság kúlcsszektorai kilencven százalékban külföldi kézben vannak. Amikor beütött a válság a nemzetközi szereplők visszafogták fejlesztéseiket a romániai piacon.
Varujan Vosganian - Változnunk kell!
by Szőcs Lehel
10:50 - Varujan Vosganian - Nincs elegendő bevétele az államnak. Oka az, hogy sokan nem adóznak bizonyos szektorokban (pl: mezőgazdaság). Növelni kell az exportot, hogy valahogy kimásszunk a gödörből. Kína a megoldás, ahol sokan lettek európai értelemben gazdagok az utóbbi években és megengedhetnek maguknak bizonyos termékeket...
11:56 - Varujan Vosganian - Kevesen dolgoznak törvényesen az országban. Ez minden költségvetési probléma forrása.
11:00 - Varujan Vosganian - A nyugdíjrendszer radikális reformjára van szükség. Előbb utóbb csődbe megy a rendszer. 2011 -ben 16 milliárd euróra van szükség az ország finanszírozásához. Perspektivákat tekintve egyre tovább húzódik a válság. Egyre nagyobb a szakadék Románia és Európa gazdagabbik része között. Az infláció a fellendülés nagy fékezője, ez nagyon nagy probléma, nagy az inflációs nyomás.
11:06 - Varujan Vosganian - Végezetül három nemzeti prioritás kellene: infrastrukturális fejlesztés (nemcsak utak, hanem információs rendszerek), versenyképesség növelése, a nagy szociális rendszerek megreformálása.
11:16 - Varujan Vosganian - Az állam újra kell definiálja a gazdasági szerepét. Az államnak igen komoly szerepe van egy versenyképes piacgazdaságban.
11:23 - Varujan Vosganian - Befejezte. Nagy taps. Őszinte volt. Korrekt volt. Szeretjük az ilyent.

Zábolyi Péter - Just do it!
by Szőcs Lehel
11:26 - Zábolyi Péter - A mi generációnk előfutára, mert legalább négyszer változtatott szakmát. Javasolja, hogy olvasnunk kellene ezen úriemberek munkáit: Fredrick Winslow Taylor (scientific theory) , Adam Smith. A legtöbb gazdasági birodalom egy-egy etrepreneur ötletén alapúl.
11:39 - Zábolyi Péter - Smart people, smart money egymásra találnak. A nagy cégek alól kivonulnak a jó ötletek és a Silicon Valey -ben kapnak finanszírozást.
Kérdés
by Szőcs Lehel
11:43 - New economy - A from Brick to Click a jelmondat...a gyártás nem a legfontosabb funkció. A hierarchikus rendszerek nem jók...ahol a nagy-emberek megmondják ki mit csináljon. Az iPhone ebben az értelemben nem termék. A mai gazdaságban fölszakadnak a vertikálisan hierarchizált rendszerek. A nagy cégek márkát menedzselnek, nem építenek. Ma egy nagy céghez, ennek megépítéséhez elég egy emailcím egy mobil telefon és egy garázs.
Mi azok a szerencsés emberek vagyunk ahol nem a pénz hanem az ötlet és az akarat a lényeges.
11:55 - Európában Entreprenorial hubok jöttek létre: Cambridge, Barcelona, Párizs, London, München...European Entrepreneurship Foundation
12:05 - Kérdések, aztán nagy  taps! Erre mondják a TED-en, hogy inspiring.
 
Angyal Ádám - Hogyan vállaljon egy vállalkozás társadalmi felelősséget?
by Szőcs Lehel
12:07 - Angyal Ádám - A vállalati felelősség értelmezése nagyon sok rétű. The business of business is society! A vállalkozásunk felelős a közösség jólétéért is. A társadalmi közösségi cél a jólét. A társadalmi felelősség azt jelenti, hogy a problémák megoldásában részt vesznek a vállalkozások is.
12:08 - Angyal Ádám - A társadalmi felelősségvállalásnak vannak trükkjei. Például az, hogy befizetjük az adót, etikusan viselkedünk, az érintettek (stakeholders) elégedettségét növeljük, társadalmi együttműködés (támogatások).
12:23 - Angyal Ádám - Van az úgy, hogy egyes vállalatok csak trükként alkalmazzák a felelős magatartást. Jellemzően az olajipari, dohányipari illetve más káros-anyag kibocsájtó- egészségkárosító tevékenységet végzők.
12:27 - Másik inspiring előadás. Nagy taps és KV szünet. Hamarosan visszajövünk.

Végh Richard - A budapesti tőzsde üzletpolitikai igazgatója
by Szőcs Lehel
13:13 - Végh Richárd - A tőzsde technikai hátteréről, és annak mechanizmusairól beszél épp, miután "szintes szagos"  bemutatót tartott Sorosról, a Facebookról, az Appleről illetve Warren Buffetről.
13:20 - Végh Richárd - A tőzsdei árfolyamban a világ összes információja benne van ami az adott papírra/cégre vonatkozik...
13:25 - Végh Richárd - Arbitrazsőr, fedezeti üzletkötő, kockázathoz való viszony, csupa olyan szó amiről megtudtuk mit is jelent valójában. Kis poén, hogy régen a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen azt tanították, hogy a spekuláns az a befektető aki nyereségvágyból fektet be...nevetés...
13:38 - Végh Richárd - A tőzsdék dollármilliárdokat fektettek be informatikai rendszerekbe, ez megdrágítja a tőzsdei jelenlétet.
13:45 - Végh Richárd után  Szécsi Kálmán. A téma az, hogy van-e élet a munka mellett?
13:47 - Szécsi Kálmán - Van-e olyan, hogy burnout szindróma?
13:50 - Szécsi Kálmán - Sex, pénz boldogság és halál című könyvet ajánlja elolvasásra a munka és a boldogság összefüggéseinek kapcsán.
13:52 - A gyerek realista, a fiatal idealista, a felnőtt szkeptikus, az idős kozmikus mondta Goethe. A boldogság attól függ, hogy mennyire tudjuk elfogadni az adott helyzeteket.  A középkorú emberek boldogságválságban vannak, mondja egy decemberben, az Economistban megjelent tanulmány. Az USA-ban 22 millió ember gondolja úgy, hogy a gyógyszerek rendszeres szedésével boldogok lehetnek.

Mi a boldogság nyitja?
by Szőcs Lehel
13:58 - Szécsi Kálmán - Steven Covey művét ajánlja, értékes gondolatok vannak benne...Ha nem tudod mi az életutad, gondold el azt, hogy csak néhány hónapod van hátra az életből.
14:01 - Szécsi Kálmán - Fontos a sport, de nem mindegy hogy mit...sok a csapda, sokan azt teszik a sportban is mint az üzletben, racionális határt kel szabni a versengésnek.
A közönség
by Szőcs Lehel
14:12 - Szécsi Kálmán - Fontos a boldogsághoz a csoporthoz tartozás érzése, olyan csoporthoz amelynek értékeivel egyet tud érteni az illető. Egy újabb könyvjavaslat Peter Drucker: Önmenedzsment . Meg kell húzni a képzeletbeli Rubicont , amit soha nem lépünk át.
14:20 - Szécsi Kálmán - Alkalmazkodni kell a környezetünk változásaihoz. Az embereknek tervezniük kellene az életüket és S görbék egymásutániságában kellene jellemezniük azt.
14:25 - Taps és ebédszünet...Délután szekció-előadások amit szintén közvetítünk.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése