2010. május 6., csütörtök

Minority Report


Az RMKT kolozsvári szervezetének blogja van, előadásai vannak, levelezőlistája van, aktívak vagyunk. Remek hír, mondhatnánk. Ez az, amiért a szervezet van. Összegyűjtjük az embereket egy bogba és előadásokat hallgattatunk velük a szűkebb és tágabb világunk gazdasági közállapotáról és más érdekességekről, közben kapcsolatok születnek, szövődik a szakmai háló. Ennek a látókörszélesítő törekvésnek az egyik következménye volt, Csutak Istvánt előadása a regionális átszervezési tervekről a törekvések mögött álló szakmai érvekről és érdekekről. Van viszont egy gubanc. Csutak István többé-kevésbé az RMDSZ-hez köthető ember, és ezért egy cseppet rávetődik a szervezet árnyéka. Az előadást követően, kaptunk egy levelet, melyben egy illető megkért azonnali hatállyal töröljük a szervezet tagjainak sorából.
Most jön a dilemma.
Meghívhat-e az RMKT akár egy kicsit is politikai szervezetekhez kötődő embereket előadni? A szakmai önérzet és a szakmai párbeszédre törekvés nem követeli-e meg, hogy politikusokat, államtitkárokat vagy képviselőket is meghalgassunk egy adott téma kapcsán a szakértők mellett?
Erre nekem megvan a válaszom, amit sokan nem osztanak velem. Kiváncsi vagyok a tietekre, kedves kollégák, vajon egyedül lennék a véleményemmel?

.

7 megjegyzés:

  1. Koszonom a sok batorito szot. nagyon jolesik hogy ennyien ugyanigy gondolkoztok. :)

    VálaszTörlés
  2. Eddig halasztottam de sajnos nem ertek egyet veled. A szakma az szakma, a politika meg nem tudom micsoda, de rossszul vagyok tolle

    VálaszTörlés
  3. Szerintem meghivhat, de kell vigyazni az RMKT "politikailag fuggetlen szakmai szervezet" mivoltara. Az az altalanos felfogas, hogy a politikaban sok kompromisszumot kell kotni es ha egy szakmai szervezet elkezd politizalni, az tonkreteheti a hitelesseget. Vannak jobboldali es baloldali kozgazdaszok, de amennyibol lehet jo lenne, ha egyik fel sem sajatitana ki maganak az RMKT-t. Ez igy van az MKT-val is.

    VálaszTörlés
  4. Az RMKTnak politikamentes szervezetnek kell lennie. Azonban nem minden szakember, aki nekunk erdekes dolgokat mondhat politikailag fuggetlen. Szerintem probaljuk meg ezeket az embereket szakmai oldalrol megkozeliteni. Meg ha belegondolunk a mi szakmank nagyban fugg a politikumtol. Es ilyen szinten is hasznos ha megtudjuk ok hogyan gondolkodnak.

    VálaszTörlés
  5. Én minden további nélkül meghívnék politikust és nem politikust egyaránt, mert bízom a kritikai gondolkodásban, úgy a sajátomban mint a másokéban. Komolyatalannak tartom, ha valaki a formát, a köretet tartja fontosnak, és nem a lényeget. Számomra az a fontos, hogy hasznos, magas színvonalú legyen egy beszélgetés vagy egy előadás, amely megmozgatja az agytekervényeimet. Az előadó személye másod-, harmadlagos (ha másképp volna, úgy személyeskedésről beszélnénk). Ha tudom egy előadóról, hogy elfogult lehet mert valamilyen szervezetnek vagy pártnak a nézőpontját képviseli, úgy ennek tudatában hallgatnám végig mondandóját, mondhatnám úgy is, hogy egy szűrőn keresztül engedném be az általa közölt információt, de csak akkor, ha elfogultsága VALÓBAN torzítana azon, amit egyesek "objektivitásnak" neveznek (és ami nem létezik, de ez más téma). Sőt, véleményem szerint kritikai gondolkodásunkat támogatja, fejleszti, ha kitesszük magunkat olyan helyzeteknek, amelyekben ilyen szűrőket kell használnunk. Nem beszélve arról, hogy ebben a konkrét esetben kiemelten érdekes számomra az, hogy a (párt)politikum hogyan viszonyul egy adott gazdasági kérdéshez vagy témakörhöz. Aki rövidlátóan, hirtelen felindulásból zárja ki magát egy ilyen fórumból, fosztja meg magát annak lehetőségétől, hogy más véleményeket is megismerhessen, önmaga elfogultságáról, sőt, rosszhiszeműségéről (hiszen a szervezetet egy adott - politikai? - irányba kívánja tolni) tesz tanúbizonyságot. Tehát: csak így tovább!

    VálaszTörlés
  6. Szerintem politikatol teljesen fuggetlen szemely nem letezik, mindenkinek megvannak a preferenciai.

    Engem peldaul erdekelne, hogy egy bizonyos kerdeskorben hogyan velekednek a kulonbozo partok kepviseloi.

    Ameddig szakembereket hiv meg az RMKT nem szamit a politikai elkotelezettseg.

    VálaszTörlés
  7. Olyan illetok, akik felindulasbol kerik masok kizarasat mindig is leteztek es letezni fognak, el kell fogadjuk oket es kesz. Kritizalni a legkonnyebb, erdemben dolgozni annal nehezebb. En annak orulok, h az eloadasok szinvonalasak, latszik h van egy csapat aki dolgozik erte.
    Semmikeppen nem lehet kizarni a politikusokat, kulonosen ha van egy szakmai tudas mogottuk. (pld Csutak a regionalis problemakat jol ismeri)
    Velemenyem szerint a politikusok is kell ertsenek a gazdasaghoz es nekunk is szelesebb ralatasunk lehetne a politikara. Ehhez pedig szukseges egymas gondolatmenetenek a megismerese.

    Annak ellenere h most nem tudok elmenni az eloadasokra, a felvett anyagokat mindig meghallgatom. Es orulok minden jo dolognak, gratula :-)

    VálaszTörlés