2010. május 20., csütörtök

Alternatíva az államcsőd



A minap beszélgettünk egyik barátommal. Valamiért, a beszélgetés abba az irányba kanyarodott, hogy vajon értelmes dolog-e tiltakozni a kormány nadrágszíjmeghúzó intézkedései, fizetéslevágásai, megszorításai – és még sorolhatnám – ellen. Mivel manapság még a beszélgetések is digitalizálva vannak – köszönhetően a facebook, a messenger szolgáltatásainak – meg tudom osztani gondolatait.

„...azt mondtam, hogy nem (csak) azért nem értek egyet, mert érintett vagyok. Ezzel a logikával mindenestül bajom van: a vagy - vaggyal, ami a társadalommal fizetteti meg - így vagy úgy - a 20 évnyi elrontott kormányzást, koncepciótlanságot és korrupciót. Hol hallottál te bármelyik megoldáshoz (adóemelés vs. bércsökkenés) összefüggő, koherens, számon-kérhető pénzügyi politikát? Hol kíséri bármelyiket is a csapnivaló hatékonyságú, kontra-produktív és kontraszelektív állami bürokrácia átszervezésének terve? Az egész csak tűzoltó pénzrablás teljesen differenciálatlanul attól is, aki az állami intézmények csúcsán van, s attól is, aki a legalján. S ha Băsescu a jól bevált receptet követi, akkor napok kérdése, hogy nekilát bizonyos társadalmi-szakmai csoportok démonizálásának (mint tette ezt anno Boc a dolgozó nyugdíjasokkal vagy Tăriceanu a tanárokkal), akik majd ügyesen elviszik a balhét, s lesznek kollektív felelősei annak, ami már nagyon bűzlik kies hazánkban. Mellesleg, megnézte valaha valaki azt, hogy volt-e a világtörténelemben olyan, hogy az IMF által "kimentett" állam bármelyike ebben a földi létben talpra állt, s nemcsak halmozta-halmozta az adósságot kamatostól, a kintről diktált társadaloméheztető megszorító intézkedésekkel?
A hócipőm tele van azzal, hogy én s a nyugdíjas nagyanyám fizetjük meg azt, amit nem mi okoztunk. S még egy ígéret sincs, hogy ha ezt túléljük, jobb lesz...”

Felhívom a figyelmeteket az utolsó előtti mondatra..."nem mi okoztunk"...Vajon ki választotta meg azokat akik ide juttaták az országot? Ki ha nem a nép, a nyugdíjjasok, a közalkalmazottak, az anyák, a gazdálkodók. Ha elhittük, hogy van ingyen ebéd, akkor itt az ideje, hogy ráébredjünk, az egész csak mese. MIndennek ára van. Az álomnak is, s az ébredés minél tovább húzódik annál fájdalmasabb lesz.
A közgazdászok többnyire azt gondolják ezekről a kérdésekről, hogy jó az intézkedések iránya, de talán lehetne kombinálni egy kis adóemeléssel, meg egy kis leépítéssel is. Vagy van más alternatíva...? Igen, van, éspedig az államcsőd.

5 megjegyzés:

  1. A számonkérhető politikát felejtsd el. Ilyet azt hiszem még senki nem talált ki...
    Ami viszont tényleg zavaró az a vízió hiánya...és ez nem csak a hatalmon lévő pártok esetében, az ellenzéknek sincs egy koherens jövőképe.
    A hosszútávú stratégiákat mindenki akkor kapja elő amikor egy rövidtávú cél megvalósításához jól fogna, ha fel lehetne mutatni egy stratégiát.
    Talán Napoleon mondta azt, hogy „Minden népnek olyan vezetője van, amilyet megérdemel”?
    Ami egy kicsit elgondolkodtató, az az, hogy Románia közköltségei a GDP 40,4%-át teszik ki és ez az EU-ban a legalacsonyabb aránynak számít (lásd: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-22042010-BP/EN/2-22042010-BP-EN.PDF ). Vajon ami ezentúl következni fog nem lesz egy felzárkózás az EU-ban ilyen téren normálisnak számító standardokhoz?

    VálaszTörlés
  2. A fentiekhez a következő megjegyzéseim vannak:
    1. Van más opció is: a magát megvédeni képtelen magánszféra opresszív megadóztatása, hogy az ingyenélők kedvéért azok szenvedjenek akik eddigis obszcén számú és mennyiségű adóval és illetékkel voltak sulytva. Ezt szeretné a kommunista Ponta, és újabban a liberális vezér-ürü Antonescu is. Victor Ponta a RealitateaTV adásában múlt héten felvázolt egy "megoldást" az 1000 lej feletti jövedelmeket 50%-kal, a 2000 lej felettieket 90%-kal kellene adóztatni (!). Ezt miközben a kommunizmus luxus-nyugdíjasai 10.000 lej feletti nyugdíjai persze továbbra sem lennének adókötelesek...
    2. A közszolgálat a gyakorlatban így működik: egy teljes hete kínlódok, hogy egy adószámot beszerezzek, amit nyers és kinyilvánított köztisztviselői szemtelenségből nem akar az arra "hivatott" hivatal "munkatársa" nekem kiadni. A cél, hogy bevárja a jövőheti sztrájkot... Addig nem tudok dolgozni, míg nem szerzem be. NOTA BENE: az adószám ahhoz is kell, hogy adót fizethessek amit a közszférában ingyenélők elkölthetnek.
    3. Bizonyos társadalmi kategóriákkal tisztába kell tenni a viszonyokat. Egy normális államban nem fordulhat elő az, hogy a dolgozó emberek 1/3-a a közszférábn dolgozik vagyis a jövedelmét a maradék 2/3 adójából szerzi. Igaz, hogy más államokban közköltségek nagyobbak, de ott a lakosságnak több mint az 1/5-e járul hozzá ezekhez. Minden dolgozó/adózó állampolgárt összeszámolva ÖSSZESEN 4,5 millióan dolgoznak Romániában... Ez egy húszmilliós államban szégyenteljes.
    4. Az ÁFA begyűjtése Vladescu pénzügyminiszter szerint 30%-os hatékonyságú. Hogy lehet, hogy egyeseken az ÁFÁ-t a pártkomisszáriusok túlbuzgóságával hajtják be, másokon pedig egyáltalán nem???
    5. Az érettségi szerkezetét kellett megváltoztatni ahhoz, hogy ne legyen nyilvánvaló: a hazai tanügy ontja magából a funkcionális analfabétákat. Normális világban 50%-os fizetésemelést 50%-os teljesítménynövekedés kellene megelőzzön.
    6. A VERSENYSZFÉRA megalázott és megfélelmített rühös kóborkutya módjára tűri, hogy egy korrupt, népes és szemtelen államapparátus, mely a magánzót minden lépésnél hátányba helyezi egyáltalán követeléseket fogalmazzon meg.
    7. A felvetett intézkedés-csomagban KIZÁRÓLAG a nyugdíjak átalányos lecsökkentése kifogásolható. Nem szabadna ilyen szinten egyenlősdit játszani. A nyugdíjakat 3000 lejben kellett volna maximálni, nem elvenni a kenyeret az éhező kisnyigdíjasok szájából.

    VálaszTörlés
  3. osztom Jack nezeteit.
    Meg egy hozzafuzes az IMF-es reszhez. Lehet, hogy nincs olyan allam, melyet az IMF kihuzott a csavabol es utana nagyon hatekony orszag lett. Viszont, ha jol tudom, nem az IMF kerte a kiadascsokkentest, sot, ok AFA, meg profit ado emelest javasoltak. Az sem mellekes, hogy Romania milyen mas forrasbol tudna finanszirozni az adossagat es milyen aron. Nem hiszem, hogy sokkal kedvezmenyesebb hitelt lenne eselyunk kiharcolni a nemzetkozi penzpiacokrol.
    Ergo. Lehet szidni az IMF-et, de jobb lehetoseg nincs.
    Romanianak hatekonnya kell tennie az allami szektort, ez pedig egy hosszu folyamat lenne akkor is, ha ertenenek hozza a kormanyzatban. A baj viszont az, hogy gyors intezkedesekre van szukseg, a 25-ik oraban, es nincs ido puhitani, meg tanulmanyozni a problemakat.
    Realistan nezve a dolgokat es figyelembe veve, hogy Romaniaban igazi reformokat ritkan tudnak bevezetni hatekonyan, a jelenlegi megoldas tunik a legjobbnak. Menni elore, elo husba vagni, maskepp az egesz felpuhul es felmegoldasok szuletnek.

    VálaszTörlés
  4. Az a sajnalatos viszont, hogy a jelenlegi kokemeny koltsegcsokkentes is csak felmegoldas. A hatramarado 8 milliard euro koruli koltsegvetesi hiany egyaltalan nem rozsas tekintettel arra, hogy nem befektetesekre megy ez a penz, hanem fogyasztasra. Az a kerdes, hogy ezt vajon a hanyadik generacio fogja majd visszafizetni?
    Lehet, hogy itt valami paradigmavaltas szuksegeltetik (amit egyebkent egyre tobb elismert kozgazdasz emleget), mert a mostani logikanak nem latom a heppiendjet.

    VálaszTörlés
  5. Ha mar ezt is megtalaltam irok ide is.Nincs se turelmem, se idom, hogy a fenti dolgokat elolvassam.Bocsi. Nagyjabol Palival telefonon atbeszeltem a dolgokat, amit az elobiekben irtatok. IGEN! Ideje volna felelossegteljesebben hozzaallni a dolgokhoz. Elvegre "KOZGAZDASZOK" vagyunk vagy mi a szosz.Megoldas van , de fajdalmas.Lehet, hogy tobbrol van szo mint kozgazdasagtan.Na, dolgozunk valamit? Megint nevtelen, de Attila vagyok.

    VálaszTörlés