2010. január 11., hétfő

Mitől döglik a légy a tengeren túlon, avagy az évtized management elméletei




A Harward Business Review (HBR) szerkesztői 12 elméletet/eszmét sorolnak fel, amelyek a management terén meghatározták az évezred első évtizedét.
Ezek közül néhány érdekesebb:

Az ún. “Shareholder value” mint stratégia- magyarul a részvénytulajdonosi érték stratégia - alkalmazása jelentősen befolyásolta a vállalati döntéshozatalt az elmúlt tíz évben, bár a legelkötelezettebb hívei is csalódtak az évtized végére ebben az elméletben. Vagyis visszatértünk oda, hogy a legfontossabbak egy vállalat életében az alkalmazottak, a termékek és a fogyasztók. Különösen aktuális ez a kérdés, miután az egy éve még a fenmaradásért küzdő bankok ismét óriási prémiumokat adnak alkalmazottaiknak. Ott folytatják, ahol elkezdték…
A fogyasztó hangja – egyre több a lehetőség feltérképezni a fogyasztók preferenciáit. Mondjuk ezt a dolgot én úgy is tudnám értelmezni, hogy egyre többször a kis emberek/fogyasztók jól meg tudják szívatni a nagyvállalatokat (pl. “nem mondták, hogy a cigi rákot okoz “ kártérítési perekkel).
Open source – nyitott forráskód lenne ugyebár magyarul– én annak is örülnék ha legalább a Microsoft termékeit használnák az állami intézményeinkben. Nem ragaszkodok Linuxhoz.
Kreatív vállalat- ez az egyik érzékeny pontom. Sajnos én nem vagyok valami “kreatív” de szúrkolok minden ötletgazdag vállalkozó honfitársamnak. Legt0bb esetben mi még mindig csak ott tartunk, hogy mindent lemásolunk. No persze ez nem baj, ha a kreativitást másoljuk.
Fordított innováció – míg a 1990-es években a nagy multinacionális vállalatok a fejlődő világban csak újabb nyersanyagforrásokat és olcsó munkaerőt láttak, addig a 2000-es években egyre több cég helyezte át a kutatási és fejlesztési tevékenységét szegényebb, de fejlődő országokba (mint pl. Románia), ahol a megerősődő középréteg lehetőséget kínál új termékek bevezetésére.
Viselkedési közgazdaságtan (Behavioral economics). Itt elég megemlíteni Steven Levitt nevét.
Fenntartható fejlődés – Ezt nem hiszem, hogy magyaráznom kell.

A részletes cikket az alábbi link alatt találhatjátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése