2010. január 11., hétfő

A Zeuró


Meglepő az, ahogy az Euró árfolyama alakul az elmúlt napokban/hetekben.

Egy novemberi előadáson, egyes közgazdászok azzal rémísztgették a népet, hogy az árfolyam meg sem áll 4,6 alatt, s esetleg év végére csúszik vissza a 4,3 -as szint alá. Ehez képest viszonylagos stabilitás van, sőt a mi kedves hazai fizetőeszközünk erősödik.

Történt ugyan egy s más az országban, de állítólag az árfolyam alakulásában fontos szerep szokott jutni az inflációnak, a munkanélküliségnek, a kamatlábnak, az alkalmazott fiskális és monetáris politikának, a gazdasági növekedésnek, a folyó fizetési mérleg alakulásának. Ezek közül a mutatók közül a túlnyomó többség elég rosszul áll.

Mi történik tehát? Mi van itt kérem, hirtelen minden jórafordult miután kormányunk lett, esetleg Elena Udrea szépsége babonázta meg a piaci szereplőket?

2 megjegyzés:

  1. Szerintem kozrejatszik az is, hogy korvonalazodik valamennyire a dontes az uj koltsegvetesrol.

    Sajnos azt kell mondjam, hogy az illeto ellemzoknek nagyon ritkan lehet hinni. Szerintem rosszabb szazalekban talaljak el az arfolyamot, mintha azok a bizonyos majmok az optimalis reszvenyportfoliot a nevezetes bolyongos (random walk)-kiserletben.
    Amugy a Capital kozol errol egy cikket: http://www.capital.ro/articol/analistii-leul-e-subevaluat-cursul-mediu-pentru-2010-intre-3-8-si-4-2-lei-euro-130249.html

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom, hogy a valutaárfolyamot mennyire befolyásolta ez a kép, de a szavazás elég jól megugrott amióta ide tetted.
    Ha a piac likviditására is ennyire jó hatással lenne, szerintem 5 év múlva akár államelnöknek is megszavazhatnánk. Egyelőre felmérésünkön az "adósságbehajtás" vezet, úgyhogy azt hiszem ezen még van mit dolgozni... :-)

    VálaszTörlés