2010. november 22., hétfő

Elmegy az URSUS


A SAB Miller becsukja kolozsvári gyárának kapuit. Befejeződik az URSUS történelme Kolozsváron. Sokan sírnak rínak, mondván, hogy:

"...az ilyen jellegű globalizációval nem tudok egyetérteni, ez a sörgyár K-vár történelmének a része és igen hát a jelené is lásd TIFF szponzor és társai. Épp ezért gondolom hogy az önkormányzat nagyobb erőfeszítést kellett volna tegyen azért hogy megmentse..."

Ti mit gondoltok. Hol a határ a piac és helyi értékek megtartása között?

19 megjegyzés:

  1. Én nem látom ebben a nagy tragédiát...

    Az Ursus csak olyan mértékben kolozsvárikum, amilyen mértékben a kolozsváriak tulajdona.

    A márkához lehet érzelmileg kötődni, de ez még önmagában semmit nem jelent.

    VálaszTörlés
  2. én nem gondolom azt, hogy az Ursus brandje (habár tulajdonosa a SAB M) csakis kizárólag a SABot illeti meg. Ez a márka a város egyik fontos brandje, hiressége. Épp a tavasszal a sajtóban röppent fel a hir, h a városnak kell egy vagy több brand, amire büszkék lehetünk. Hát épp ez a sörgyár az, amire büszkék lehetünk, és ez a város történelmének része is. Nagyon fájó h az önkormányzat csak úgy hagyja h az Ursus elmenjen a városból

    VálaszTörlés
  3. Én ugy gondolom hogy az a mindennapi komló bűz rettenetes, s már az Agronomia diákjai sem érdemlik ezt a szenvedést, nem hogy a kolozsváriak. Meg a Malomárok sem nyer sokat ebből a gyárból.

    Egy dolog a helyi értékeket védni, más az Eu-s normákkal szembeszállni, miszerint gyárakat nem működtetünk a belvárosban.

    Egyezzen meg a városháza, a céggel együtt nyissanak a gyár épületébe egy sör múzeumot, egy kocsmát ahogy már ígérték, maradjon meg a történet és a reklám, mennyen el minden ami csak a kárunkra volt.

    VálaszTörlés
  4. Tragédiának nem tragédia, viszont tény az, hogy gazdasági szempontból az idén Kolozsvár mégy egy centivel "vidékibb" lett Bukaresthez képest.
    Nem csak az Ursus bezárása miatt, a Napolact (Friesland) vezetősége is bukiba költözik ( vagy már odaköltözött...).
    Nekem személyesen egy kicsit rosszul esik...ennyi.
    Egy másik szempont az is, hogy kolozsvári vállalkozóként más eséllyel indulsz egy ilyen multival való üzleti kapcsolat kiépítésében ha az adott multi itt van, itt születnek a döntések.

    Laci neked mindegy, hogy itt találkozol X marketing-igazgatóval megbeszélni egy esetleges SMS kampányt, vagy le kell utaznod Bukarestbe? :-)

    Amúgy épp csodálkoztam, hogy ennyire csend van a témáról a médiában... Batu, gratula a téma-felvetéshez.

    VálaszTörlés
  5. Szerintem, a városnak nem feladata beleszólni abba, hogy a SAB Miller hol állítja elő a sört.

    VálaszTörlés
  6. Szerintem igenis tragédia! Szászrégeniként megéltem már egy sörgyár költöztetést Bukiba. S mi lett a vége? Ezelőtt 10-15 évvel országszerte nem volt olyan kocsma, ahol ne lehetett volna Silva sört inni. Ma hol tartunk? A Silvaból az emberkék esetleg csak a barna sört isszák.
    Egy olyan kisvárosnak, mint Szászrégennek nagyon nagy csapás volt a sörgyár elköltöztetése. Kolozsvárnak is csapás lesz, még ha kisebb mértékű is.

    És még egy dolog: minden sör összetétele egyforma. Ami különbözik, az a víz minősége. A Silvát például ez tette tönkre. Nem volt mindegy, hogy a sört a Görgény vagy a Dâmboviţa vizének felhasználásával készítik, mint ahogy az se lesz mindegy, hogy a Szamos vagy a Dâmboviţa vizének felhasználásával készül az Ursus.

    VálaszTörlés
  7. @Szilárd Nemtudom, hogy ment tönkre a a Silva, én mai napig azt iszom, s jobban izlik mind az Ursus Black, az biztos.

    Fejtsd ki kérlek :-??

    VálaszTörlés
  8. @Pali
    Való igaz! Ilyen szemszögből szemlélve veszteség éri a várost és gazdasági vonzáskörzetét.

    Bukarestből nézve minden teljesen más. Ez tény. Kolozsvári döntéshozókhoz könnyebb (volt) eljutni, bejutni.
    Viszont attól a perctől, hogy egy multi birtokol egy egykori regionális márkát, máris lemondhatunk annak a bizonyosságáról, hogy azt mi (a közösség) valamilyen szinten birtokoljuk. Ha menni kell, hát menni fog ..

    Ha majd a Nokia is felkerekedik, akkor őket sem lehet majd megállítani, mint ahogy a németek sem tudták.

    Ennek ellenére úgy látom (nem csak én), hogy Kolozsvár egyre vonzóbb célpont nagybefektetéseknek. Meggyőződésem, hogy lesznek itt még nagy nevek, melyekre a kolozsváriak is büszkék lehetnek. Nem feladni!:-)
    Pá Ursus, gyertek többiek!

    VálaszTörlés
  9. Nincs ezen mit csodálkozni szerintem, egy tipikus multi tipikus magatartását figyelhettük meg. Valószínű, hogy a gyár nem működött túl gazdaságosan Kolozsvár kellős közepén, ráadásul a bővítésére semmi esély nem volt. Ha a sőr piaca nem esik 25%-ot egy év alatt, akkor valószínűleg kitelepítették volna a városon kívülre valahova, de így a legracionálisabb döntésnek a bezárása tűnik... Persze ragaszkodhatunk hozzá, mint szimbólumhoz. Valószínű hogy ebből a megfontolásból alakítják át a gyárat kocsmává/múzeummá/különlegesség gyárrá. Kolozsváriként engem sem zavar az, ha nem kell szagolnom a komló bűzét mely gyakran még a főtéren is érezhető volt. Picit sajnálom ugyan, hogy már a szó szoros értelmében nem a "sörök királyának" a városában élek, de túl tudom tenni rajta magam. Amúgy is Gössert iszom :-)

    VálaszTörlés
  10. A munkahelyek, az adók és a szponzorpénzek miatt cumi.
    A "bűz" miatt még jó hogy mennek.

    Szerintem ki számú turista, vagy befektető ment Kolozsvárra az Ursus miatt...
    Szerintem kis számú helyi vállalkozó "élt belőlük".

    Az önkormányzat fejre állhat... ha egy multi menni akar, akkor megy és pont. Ők tudnak számolni. És sajna gyakran csak a számokat nézik. De azt pontosan.

    Az Ursus ízének a megváltozása miatt, szerintem kevesen fognak kardjukba dőlni. Max. átszoknak valami másra, így nyer egy másik márka.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Ursus, legy boldog, mi kolozsvariak tovabbra is szeretni fogunk, fuggetlenul attol, hogy hol gyartanak. Csak arra kerunk, hogy ne feledd, hogy Erdely fovarosaban szulettel az 1800-as evekben es egy ideig itt is novekedtel amig el nem erted azt a szintet amikor szulovarosod tul szuk lett szamodra.

    Egyreszt egy kozgazdasz blogon ennek az erzelmekrol/nosztalgiakrol szolo mesenek ugy tunik, hogy nincs helye. Masreszt, a nagyokosok aszongyak, hogy egy brand a celpiac altal egy markahoz asszocialt pozitiv vagy negativ erzesekbol tevodik ossze... Hmmm... Erdekes...

    VálaszTörlés
  12. Hat szerintem ez egy gazdasagi dontes, de az biztos, hogy en nem ertekelem. Eddig sem ittam sok sort, de ezutan nem tudom, ha fogok egyhamar URSUS-t venni.

    Jelen pillanatban a legjobb megoldas egy sormuzeum megnyitasa lenne. Amszterdamban a Heinekennek a varos kozepen volt sorgyara es most ott van a varos egyik leglatogatottabb muzeuma. Ezt itt is meg lehetne szervezni.

    VálaszTörlés
  13. Ime mi lenne altalaban egy megoldas:

    http://www.wall-street.ro/articol/IT-C-Tehnologie/67254/PAC-Segmentul-de-software-si-servicii-IT-nu-va-consemna-falimente-la-nivel-mediu-si-mare.html

    Directorul general pentru Europa Centrala si de Est al Pierre Audin Consultants considera ca mentalitatea si cultura antreprenorilor din Romania ii impidica sa-si conduca firmele la fuziuni. "Pentru piata din Romania si pentru actualul context economic, consolidarile si fuziunile ar fi o varianta buna. Insa in Romania exista mentalitatea si cultura care-i face pe antreprenori sa ezite sa lucreze impreuna. In Romania problema se pune astfel: cine conduce? Si apar frictiuni. Antreprenorii din Romania, chiar daca firmele lor sunt din acelasi segment, nu vor sa lucreze impreuna. Vor sa-si fie proprii sefi, iar daca e sa vanda, sa vanda unei firme mai mari si sa se supuna", a mai spus Schwab-Chesaru.

    VálaszTörlés
  14. Igazat adok Szakacs Szilardnak! a sör egyéniségét a helyi víz adja, nem hiába ezt már a németek is tudták. A legenda azt mondja, hogy anno a hét napból haton minden belefolyt a folyóba, de egyiken tilos volt a bármit is beleönteni,nos az aznapi tiszta vizet kizárólag sörnek használták fel. Ha az Ursus elmegy akkor a sör már más folyóvizzel más ízü lesz. Erre is kéne gondoljon a multi, ne csak a gazdasági elönyökre. Amúgy szerintem elég tudatosan csak a buzaui gyár felszerelését újította meg és ugyanakkor hanyagolta el a kolozsvárit, hogy majd az ursust is ott állíthatssa elő.

    VálaszTörlés
  15. Amúgy nem a Dâmboviţa vizéből készül majd az Ursus. Ha jól tudom Buzău, Temesvár és Brassó osztozik majd az eddig Kolozsvaron eloallitott sorok gyartasan.
    Semmi bajom nem volt a komló "bűzével", mindenképpen jobb mint a szmog.
    Inkább arról kellene ötletelni, hogy mi legyen a helyén.
    Néhány ötlet, részben már mások is javasolták:
    - kocsma
    - sörmúzeum
    - infopark
    - uszoda
    - vidámpark
    - még egy egyetem
    - autógyár
    - állatkert
    - vidámpark
    - ócskapiac
    - pláza
    - diszkó
    - CFR edzőpálya
    - lakópark
    stb.

    VálaszTörlés
  16. Szerintem valaszt kellene kapjunk nehany alapveto kerdesre mielott allast foglalnank a temaba. Eloszor is: mennyire kolozsvari a mai Ursus sor, hol keszul a malataja, a malata alapanyagat honnan hozzak, honnan van a viz, a komlo es az eleszto. Ezeket csak egy belso ember tudna elmondani, es a vegen kiderule a szomoru igazsag, hogy az Ursus annyiban kolozsvari, hogy a korneykrol kapja a vizet. (Amugy a vizre kiterve: s sorgyartasra alkalmas, jo viznek abszolut tisztanak, szagmentesnek es lehetoleg minnel lagyabbnak kell lennie. Emiatt a legalkalmasabbak a forrasok es melyfurasu kutak vizei. Felejtsetek el a folyo meg patakvizeket, ezek csak varosi legendak, szennyvizbol nem lehet jo sort kesziteni, ha abbol keszitenek nem tudnad megvenni, annyira magas lenne az ara a tisztitasi koltsegek miatt, az izerol nem is beszelve). Csikba nemreg bezartak a Csiki sor malatafozo reszleget, Csehorszagbol importaljak, olcsobb. Es Csehorszagbol meg biztos sok mas sorgyar is importal, nem kell csodalkozni hogy a sorok ize egyre "homogenebb". A komlorol meg annyit, hogy az orszagban utazva lathatjatok ti is hany meg hany elhagyott komloultetveny van, sor meg akarmennyi. Azt is hozzak valahonnan. Meg maradt az eleszto... de ezek utan szamit ez egyaltalan ?

    VálaszTörlés
  17. Ratevedtem az Ursus Facebook oldalara. Haaaat, az ottani kommentekbol egyertelmu, hogy image szempontjabol rossz dontes volt (egyetlen egy semleges vagy pozitiv hozzaszolas sincs).
    Azt hiszem inkompetens donteshozok minden szinten vannak ugy a kis cegeknel mint a nagy multikban is. Kivancsi vagyok, hogy penzugyileg ez mit fog jelenteni a ceg szamara.

    http://www.facebook.com/topic.php?uid=138824582821033&topic=270

    VálaszTörlés
  18. Szerintem továbbra is készíthetnének sört a sörgyár épületében, kisebb - helyi igények kielégítésére. Sok ilyen kis sörfőzde van Európaszerte, kisvárosok megtermelik a helyi igény kielégítésére elég csapolt sört, palackozni viszont nem palackozzák.

    Valószínű hogy kis mennyiségben gyártott sör esetén nem kellene költöznie a város szélére vagy más városba költöznie a gyárnak.

    Ha jól tudom a Sab Miller gyárai mindenféle márkájú sört gyártanak, a pillanatnyi hiány alakulása szerint - tehát sok esetben valójában csak a címke változik, a víz és a többi alapanyag, a gyártási hely és egyúttal a sör íze ugyanaz marad, bármilyen Sab Miller sörről legyen szó. Buzau-ra költözik a márkaképviselet, a sört valójában szerintem továbbra is az ország számos helyén gyártják majd.

    Az Ursus márka nélkül szegényebb lesz a város - bár a gettóbeli nyomort idéző "sörnapok", a pirulákból - porokból gyártott, ízetlen sör és a trikolór URSUS címkék nem fognak hiányozni - az biztos.

    VálaszTörlés