2010. február 4., csütörtök

Mit tegyünk ha nem fizet az adós?


Bizonyára sokunknak gyűlik, vagy gyűlt már meg a baja olyan cégekkel, ügyfelekkel, akik nem tudnak vagy nem hajlandóak fizetni. Mit tehetünk? Melyek a jog eszközei? Melyek azok a hitelezőt védő szabályok amelyek a gazdasági válság idején is működnek? Erről fog beszélni meghívott előadónk, Dr. Veress Emőd, ügyvéd, egyetemi adjunktus, a Veress & Schulleri Ügyvédi Társaság vezetőügyvédje.

Időpont: 2010. február. 16. , kedd 19,00 óra
Helyszín: RMKT székház, Aurel Suciu u. 12 szám

Update

Ha lemaradtatok vagy csak ismételni szeretnétek, az alábbi videók segíthetnek, de elolvashatjátok az összefoglalót is a Transindexen.

Első rész, bevezető...

Második rész, a visszaszerzés jogi útjai...


Harmadik rész...az egyszerüsített eljárás hátrányai


Negyedik rész...kérdések a jogi eljárásokkal kapcsolatban


Ötödik rész...mi a helyzet a fizetésképtelenségekkel?



7 megjegyzés:

  1. ez egy uj marketingeszkoz? egy olyan kep, aminek nincs koze a szoveghez?

    VálaszTörlés
  2. A kepnek atvitt ertelemben van koze a szoveghez. Ha nem akar fizetni a vevo, akkor "ki kell preselni" belole a fizetest, persze torvenyes kereteken belul.
    Egy penzes/uzletemberes/ugyvedes kep azt hiszem sablonos/unalmas lett volna... izles kerdese...

    VálaszTörlés
  3. A kép érthető, talál a témához és ötletes.
    Nekem tetszett!

    VálaszTörlés
  4. Jo otlet lefilmezni es feltenni az eloadasokat a weboldalra, csak igy tovabb!

    VálaszTörlés
  5. Nem ertek egyet azzal, hogy a gyorsitott eljaras utjan kimondott iteletet feltetlenul tertivevennyel kellene kikozolni es nem lehet esetenkent kifuggeszteni. Az OUG 119/2007 10-es szakasz 4-ik bekezdese szerint a polgari eljaras eloirasai szerint kell az iteletet kezbesiteni. Figyelembe veve ez utobbi 92^1 szakaszat, kifuggesztessel is kozolheto, ha az illeto fel elutasitja az atvetelt vagy senki sem talalhato a szekhelyen. Gyakorlatban volt mar dolgom olyan adossal, akinek kifuggesztettek az iteletet, majd a 10 nap ovasi hatarido lejarta utan a birosag vegleges zaradekkal latta el az iteletet.

    VálaszTörlés
  6. 1. OG 5/2001, art. 6: Ordonanta se va inmana partii prezente sau se va comunica fiecarei parti de indata, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
    2. ICCJ, decizia in interesul legii nr. XI/2006: Cererea de investire cu formula executorie a ordonantei de admitere, in tot sau in parte, a somatiei de plata nu este admisibila daca aceasta nu a fost comunicata prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

    Az OUG 119-es szerint valoban a C. proc. civ. szerint tortenik a kozles, de az OUG 119-es alkalmazasi terulete joval szukebb mint az OG 5-ose...

    VálaszTörlés
  7. Az OG 5/2001 eseteben valoban igy van. En felteteleztem, hogy az eloadas az OUG 119/2007-re vonatkozik, mivel kereskedelmi tartozasokrol szolt. Erdekesek kulonben a ket gyorsitott eljarasu jogszabalyrol szolo megoszlo velemenyek is, errol kulon eloadast lehetne tartani.

    VálaszTörlés